Pozsonyban, a Szlovák Újságíró Szindikátus székházában tartott ma sajtótájékoztatót Erdélyi Rudolf, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója és Czibula Ádám, a BGA felvidéki irodájának igazgatója a 2018. évi, külhoni magyarokat érintő pályázati kiírásokról.

Erdélyi Rudolf a tájékoztatón közölte: a jövő évre vonatkozó, november 15-én meghirdetett pályázatok keretösszege 126 millió forinttal több lesz, mint tavaly, vagyis immáron 726 millió forintra lehet pályázni. Változik azonban az elnyerhető támogatás felső összeghatára is – ezúttal 2 millió forintra lehet pályázni.

A BGA vezérigazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy módosultak a pályázati időpontok: már a meghirdetés is korábban történt, s ennek megfelelően a határidők ugyancsak korábbra kerültek: a központi pályázatokat idén december 19-éig, míg a regionális pályázatokat december 20-áig lehet benyújtani.

Mint Erdélyi fogalmazott: meghallgatva az eddigi pályázókat, partnereket, jóval hamarabb hirdették meg a 2018. évi kiírásokat mint az eddigi gyakorlat volt, számolva még a sajtó munkatársaival is, hogy minél nagyobb körben tudják eljuttatni az információkat a pályázókhoz. Azt szeretnék ezáltal elérni, hogy tervezhetőbbé váljon a szervezet  működése, minél korábban és közelebb hozzák a tényleges tevékenységet a finanszírozási időponthoz.

A legnépszerűbb és legnagyobb pályázati felhívás „A magyar kultúráért és oktatásért” címet viseli, amelynek három alfejezete van: a magyar közösség céljait szolgáló kulturális és oktatási programok, az írott és elektronikus média és könyvkiadás támogatása, a harmadik pedig a civil szervezetek, egyházak, belső egyházi jogi személyek, intézmények működése, valamint a magyar közösség céljait szolgáló fejlesztések és ingatlan-beruházások támogatása.

A pályázattal elnyerhető keretösszeg a központi pályázati kiírás esetében 500 ezer és 2 millió forint között van, a regionális pályázatok esetében pedig 100 ezer és 500 ezer forint közötti összeg pályázható. Ez egy változás a korábbiakhoz képest: eddig nagyobb volt a pályázaton elnyerhető támogatási összeg (3 millió forint), viszont a gyakorlat azt mutatta, hogy általában kisebb összegekre pályáztak, így azért, hogy minél több pályázónak tudjanak támogatást adni és minél több sikeres pályázat szülessen, a korábbi 3 milliós értéket 2 millió forintra csökkentették. A regionális pályázatok kereteit pedig hozzáigazították a központihoz.

Czibula Ádám elmondta, hogy a felvidéki iroda azzal a céllal jött létre, hogy segítse a felvidéki érdeklődőket, de az is legalább ennyire fontos, hogy a pályázatok sikeresek is legyenek. A felvidéki irodában négy munkatárs segíti a pályázókat, eddig már három információs napot tartottak Felvidék-szerte, ahol legalább 130 pályázóval sikerült felvenniük a kapcsolatot, akiket tanácsadással segítenek. Céljuk, hogy minél több sikeres pályázat legyen. Mint mondta, abban bíznak, hogy legalább annyi pályázat fog beérkezni, mint amennyi a korábbi években.

Tavaly 154 felvidéki pályázat érkezett

A BGA sajtótájékoztatóján ismertették a szervezet tavalyi pályázati felhívásainak statisztikáit is. Ezekből egyebek mellett kiderült, hogy a 2017-es megvalósítási évben összesen 2229 pályázat érkezett a magyar kultúráért és oktatásért központi pályázatának 600 millió forintos rendelkezésre álló keretösszegére. A beküldött pályázatok közül 887 kapott támogatást. A támogatást nyert útpályázatok közül 154 érkezett a Felvidékről, ezek benyújtói együttvéve 94 millió forint támogatási összeget kaptak.